söndag 11 juli 2010

Om moraliserande

Jag hade en diskussion med @moochen i går angående Littorinaffären och det faktum att en del människor genast började sucka över ”moraliserandet”.

Åh, detta ständiga snack om moraliserande som det allra värsta man kan ägna sig åt. Det slungas ut som en anklagelse mot den som dristar sig till att säga att en företeelse är dålig och icke önskvärd – särskilt om det råkar ha med sex att göra. ”Du moraliserar!” Som att det är helt befängt att tycka att något är mindre bra och bör motarbetas. Som att själva tanken att saker faktiskt kan vara ”rätt” eller ”fel” egentligen bara handlar om en obetvinglig lust att 1) sätta sig till doms över andra och 2) ta varje chans att inskränka den individuella friheten.

Att beskylla meningsmotståndaren för att vara moraliserande är bara liberalernas favoritsätt att ”vinna” diskussioner genom att få folk att framstå som hämmade, trångsynta kristna som enbart vill sabba festen för andra. Men vet ni? Det är väldigt okej att tycka att vissa saker, typ sexköp, är jättedåliga. Så kan inte alla bara sluta gå på det här tricket, tack så mycket.

21 kommentarer:

 1. Meh! Alla ska få göra som de vill! Allt, ALLT som har med sex att göra är bra och jättehärligt och frigjort och, framför allt: FRIHETLIGT. Jag menar, en kombo av de två bästa grejerna i världen: sex och pengar. Hur kan det vara fel liksom? Herregud. Jäkla förbudskommunist. Var inte så jäkla TRIST Lisa!

  SvaraRadera
 2. Vad kan jag säga. Jag är en hämmad jävel. Måste bättra mig.

  SvaraRadera
 3. Klart att det är okej att ogilla sexköp, men man sabbar festen likväl

  SvaraRadera
 4. Kära Härliga Kille. Kan inte vi bli ihop.

  SvaraRadera
 5. Vi liberaler blir lite nojiga. När någon ogillar något (sexköp t ex) så skall svenskar fort som ögat förbjuda det. Och förbuden skadar mer än företeelserna så därför är det så lätt att hamna i att vara mot moraliserande.

  Moral utan lag, omdöme utan dömande. Där borde skärningspunkten ligga.

  SvaraRadera
 6. 1) Hur menar du att förbuden skadar mer än företeelserna?

  2) Med detta resonemang kan vi ju avskaffa alla lagar vi har. Och det vore kanske inte superlyckat.

  SvaraRadera
 7. Det tog två och en halv månad, men absolut. Jag har trots allt precis läst 20.000 tecken om hästar. That's how you know someone means serious business.

  SvaraRadera
 8. Dä faktiskt ba 15 000 tkn. Men hurra för att vi ska bli ihop och för att du menar serious business!

  SvaraRadera
 9. Jag sekunderar ditt hurra! Trots att du moraliserar över mina räknekunskaper.

  SvaraRadera
 10. Nån måste ju ha moral i det här förhållandet.

  SvaraRadera
 11. Sant, vi vill ju inte nära några "horkarlarar" vid vår barm. Du får vara den stränga mamman de kan beundra längre fram, och jag den där roliga pappan de kan förakta när de blir äldre.

  SvaraRadera
 12. Absolut, fast vi ska inte ha några barn. Basåruvet.

  SvaraRadera
 13. Nej, det hade jag missat. Kom lite som en överraskning.

  SvaraRadera
 14. Ja men nu vet du! Skönt va. Slippa gå och undra. Vi kommer dricka mycket vin (så vi får självförtroende) samt sova länge på morgnarna i stället.

  SvaraRadera
 15. När du lägger fram det på det viset kan jag liksom inte minnas vad jag såg för fördelar från första början. Jag gillar ju inte ens barn.

  SvaraRadera
 16. Det tyder på att du är ofri i tanken och fast i samhällets konventioner och normer. Men det är okej, vi kommer jobba på det.

  SvaraRadera
 17. Va, jag visar ju tecken på sjuk flexibilitet här? We're talking Cirque du Soleil shit!

  SvaraRadera
 18. That's what you think. Bered dig på en resa!

  SvaraRadera
 19. Jag tror att du bara försöker förvirra mig för att få mig i säng.

  SvaraRadera
 20. Okej, jag vet att du har förvirrat mig, när hoppar vi i säng?

  SvaraRadera